Fons especials

Fons Antic i Valuós

Fons Antic i Valuós

Conté les obres d'especial raresa, antiguitat i valor de la Biblioteca Valenciana.

Posseeix 3.615 manuscrits, 1.421 partitures de música manuscrita, una col·lecció d'incunables composta per uns 53 volums, 8.906 impresos dels segles XV a XVIII, més de 30.000 dibuixos originals i una valuosa col·lecció d'edicions facsimilars. Així mateix, la Biblioteca Valenciana custodia uns 50 arxius personals.

Manuscrits com ara Spectacula lucretiana, dedicat pel seu autor, Joan Baptista Cantalicio, al papa Alexandre VI en ocasió de les bodes de Lucrècia Borja amb Alfons d'Aragó; els dos volums de Col·loquis, de Joan Baptista Escorihuela; un preciós llibre d'hores datat el 1450... son exemples de la col·lecció de manuscrits. Quant al fons antic, format pels impresos anteriors a l'any 1801, ha servit d'eix per al desenvolupament del Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic Valencià.

L'acurat tractament tècnic de les més de 30.000 làmines de dibuixos originals realitzats pels més importants autors valencians (Gago, Ortiz, Quesada, Segrelles...) per a les col·leccions d'historietes gràfiques dels anys seixanta, ha permés conservar-los i publicar La historieta gràfica a la Biblioteca Valenciana. Dibuixos originals.

L'obtenció d'un conjunt de bones edicions facsímils és una línia d'adquisicions en la Biblioteca Valenciana. La perfecció actual de les tècniques de reproducció facsimilar permet reunir una col·lecció capaç de complir la funció informativa i didàctica, ja que gràcies a ella es pot estudiar l'evolució de l'escriptura, les característiques de les matèries escriptòries, les tècniques d'il·luminació, etc.