Guia de recursos de la Biblioteca Valenciana: Teatre

« Ves enrere

Llocs web

Llocs web

 

Memòria digital

Una de les missions de les biblioteques patrimonials com la Biblioteca Nacional de España o la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu és la de recollir, catalogar i preservar el patrimoni bibliogràfic del territori del qual són capçalera.

Gràcies a mecanismes com el depòsit legal (obligació que tenen els editors o productors d'entregar exemplars de les seues obres a les administracions per a la seua preservació) gran part de la producció bibliogràfica editada en paper o en suports audiovisuals s'ha pogut conservar per sempre en estes biblioteques.

El depòsit legal electrònic ens servix per a preservar la memòria digital efímera, documentació que, malgrat el seu alt valor informatiu i testimonial sobre les nostres societats, es perdria per sempre en mancar de corporeïtat física i per a la qual no servix el depòsit legal tradicional.

El Archivo de la Web Española es va crear inspirat en les Directrius per a la preservació del patrimoni digital de la Unesco (2003) i amb el suport normatiu del Reial decret 635/2015, de 10 de juliol, pel qual es regula el depòsit legal de les publicacions en línia; sobre la base d'estes normes la Biblioteca Nacional de España va començar a capturar pàgines i llocs web espanyols albergats en el domini .és, així com en altres dominis i subdominis genèrics (.com, .edu, .gob, .org, .net, etc.).

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu col·labora amb este projecte des de l'any 2016, amb una col·lecció estable en la qual s'han recollit recursos de diferent tipus relacionats amb el nostre territori (webs, revistes digitals, blogs, etc.), col·lecció de la qual es fa un seguiment sistemàtic i que augmenta periòdicament. A més, ha participat en diverses recol·leccions sobre esdeveniments rellevants com a Eleccions Generals o Autonòmiques, i la pandèmia de la COVID-19.

Per a conéixer més sobre el Archivo de la Web Española es poden consultar els següents enllaços:

El Archivo de la Web Española en la Biblioteca Nacional de España

Cercador Archivo de la Web Española

Llocs webs archivados Comunidad Valenciana

Para cualquier duda o consulta, pueden escribir a: bv@gva.es