Principal |  Mapa |  E-mail 
La Biblioteca | San Bernat de Rascanya
Història |Informació General |La Col·lecció |Publicacions |Sant Miquel dels Reis
Ir a Menú Principal San Miguel de los Reyes Biblioteca Valenciana Digital
San Bernat de Rascanya (1381-1546)                  

EL'any 1383, el rei Pere el Cerimoniós va concedir llicència a Arnau de Saranyó, abat del monestir cistercenc de Santa Maria de la Valldigna, per a edificar un monestir al lloc que ocupava l'alqueria islàmica de Rascanya.

Sant Bernat de Rascanya va ser un monestir menut, construït amb materials modestos i sense caràcter monumental. Durant el segle i mig d'existència va passar per greus dificultats a causa de problemes financers i la falta de control monàstic.


"Este monestir és menut. Està situat en un terreny molt fèrtil que li pertany, i està edificat en forma de quadrat, rodejat per un rierol d'aigua límpida que serpenteja per ací i per allà i va humitejant pertot arreu les hortes dels voltants."

Claude de BRONSEVAL. Visitador de l'orde del Cister. 1532


El claustre i les dependències annexes es van integrar en el posterior complex arquitectònic jerònim i van perdurar fins al segle XIX, en què van ser completament enderrocades.

La intervenció arqueològica i l'estudi de la documentació d'arxiu han permés ampliar el coneixement que es tenia del monestir.

L'esquema arquitectònic i organitzatiu de Sant Bernat de Rascanya era semblant al de tots els monestirs cistercencs. El conjunt estava presidit per l'ESGLÉSIA, a un dels costats de la qual s'adossava el CLAUSTRE, obert per mitjà d'arcs a un jardí central. Al voltant del claustre es disposaven les distintes dependències monàstiques. Al costat oriental es trobava la SALA CAPITULAR, lloc on es llegien diàriament els capítols de la regla i es tractaven assumptes interns de la comunitat. A la planta de dalt hi havia les CEL·LES dels monjos. El REFECTORI o MENJADOR i la CUINA ocupaven el costat nord. Al costat oest es localitzaven la PORTERIA, el CELLER, el REBOST i el GRANER.

La INFERMERIA i la RESIDÈNCIA DE L'ABAT es trobaven en un altre claustre situat a la part posterior de l'església.

 

Vista de les restes arquitectòniques del claustre de Sant Bernat de Rascanya
Reconstrucció del claustre de Sant Bernat de Rascanya a partir de les dades arqueològiques i documentals
Reconstrucció de Sant Bernat de Rascanya a partir de les dades arqueològiques i documentals
A. Església
B. Claustre principal
C. Celler, rebost i graner
D. Porteria
E. Refectori o menjador i cuina
F. Planta baixa: Sala Capitular i dependències comunitàries Planta alta: cel·les
G. Claustre de la infermeria i de la residència de l'abat
H. Patis